Zuco 103 boeken?

Foto: Rinze van Brug
  • Tijdsduur: 60 min.
  • Geluid: Op aanvraag
  • Prijs: Op aanvraag

Biografie Zuco 103

Dé grondleggers van de Brazilectro Zuco 103! De groep bestaat uit de in Rio geboren zangeres Lilian Vieira, Duitse toetsenexperimentalist Stefan Schmid en Nederlandse drummer/producer Stefan Kruger. In 2008 bestond Zuco 103 alweer 10 jaar en in die tijd heeft de groep alles gezien, van Lowlands, North Sea Jazz, Bumbershoot in Seattle tot RockWerchter en overal gespeeld van Moskou tot Tokyo!

Zuco 103 is momenteel 1 van de beste live bands in de Nederlandse scene. Het is eingelijk een bijna “magische” formule, die resulteerde in de samenwerking tussen drummer Stefan Kruger, toetsenist Stefan Schmid en de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira, ontstaan toen ze een aantal nummers maakten voor de Nederlandse formatie SfeQ. Geïnspireerd door het geluid dat hieruit voortkwam, besloten zij Zuco 103 te formeren.
De Braziliaanse zangeres Lilian Vieira kwam in 1989 naar Nederland. Ze studeerde zang aan het conservatorium in Rotterdam. Terwijl ze in Nederland was, ontwikkelde ze haar interesse in de Braziliaanse cultuur en tradities intensiever en trad ze voornamelijk op met muzikanten die ook opgegroeid waren met de Braziliaanse muziek. Maar waar eindigt de traditie en begint de eigen interpretatie van de artiest ? Lilian Vieira begon andere mogelijkheden van muziekstijlen te ontdekken; ‘Ik wilde niet in één muziektraditie blijven steken. Sterker nog, Zuco 103 is een bijna Europees product. Natuurlijk zorgt mijn achtergrond voor inspiratie, maar dat is over het algemeen meer op het ritmische niveau.

Stefan Kruger
drumde met SfeQ en New Cool Collective en is veel gevraagd als studio muzikant ; ´Ik realiseerde al vroeg dat er niet echt een stijl is. Het stopt niet met jazz, funk of bossa nova. Of drum ´n´ bass….. De muziek die wij maken is een mix van alles wat bestaat en onze invloed op dat. We laten onze muzikale achtergrond achter ons, wat het geluid betreft. We zijn altijd op zoek naar een nieuwe sound. En nieuwe grooves. Natuurlijks is het ritme van Lilian’s zang een belangrijk onderdeel dat de groove bepaald´.

Stefan Schmid
is geboren in München, Duitsland, en woont nu 15 jaar in Amsterdam. Stefan speelde ook in the New Cool Collective. `Ik begon als jazz pianist. Maar ik laat de virtuositeit van de piano en de chord progressions weg als ik produceer met Zuco 103´. Ik wil zo ver mogelijk weg van alle stijlen die ik ooit gedaan heb´.

Over de muziek
Drie verschillende achtergronden, drie verschillende bronnen. Hoe hebben ze al deze invloeden in een muzikale syntheses gemixt? De nummers die Zuco 103 opnamen in hun muzikale brainstorm sessies, worden verder uitgewerkt in de studio. Het is een ontdekkingsreis hoe de perfecte melodie, sound en ritme te vinden. Luisteren, vervolmaken en perfectioneren tot er de exacte balans tussen de drie elementen is gevonden. Continue zoekende naar nieuwe constructies.

Stefan S
“We nemen een sample, kijken wat we er mee kunnen doen en manipuleren het”. Lilian : “De teksten die ik schrijf voor Zuco 103 zijn gebaseerd op wat ik zelf zie en meemaak. Ik schrijf, lees, denk en plaats dingen in perspectief. En dan komt de melodie vanzelf”.

Over de albums
- Zuco 103 nam hun eerste vinyl 12” op in 1999. een vroegtijdige remix van het nummer ´Outro Lado´(the other side) onder de werktitel “Rec A” uitgebracht door het SfeQ label Dox Records.

- Hun debut cd ‘Outro lado’ werd in het voorjaar van 1999 uitgebracht via het Belgische label Ziriguiboom /Crammed Disc en heeft meer dan 40,000 stuks verkocht tot Januari 2003.

- In October 2000 werd een vinyl remix en een 45 touren single uitgebracht.

- In Juni 2001 werd de remix cd ‘The other side of Outro lado’ gereleased.

- Het album ‘Tales of high fever’ werd gereleased in Mei 2002 via Ziriguiboom/Crammed disc en verkocht de eerste 1.5 maand al 40 000 copies.

- Het dubbel album ‘One Down One Up’ werd uitgebracht in September 2003, ook via Ziriguiboom/Crammed disc, in Nederland verkrijgbaar via Coast to Coast. www.coasttocoast.nl

Line up Zuco 103 live

Lilian Vieira - Vocals
Stefan Schmid - Keyboards/programming
Stefan Kruger - Drums/programming
Lesley Kühr - Bas
Claus Tofft - Percussie
Alvin Lewis - Gitaar

Gast: DJ Sjam - Scratching/turntablism

Zuco 103 boeken? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Alle genoemde prijzen op de deze pagina over Zuco 103 zijn indicatief en zijn voorbehouden aan prijswijzigingen of typefouten. Aan de samenstelling en informatie van deze informatiepagina over Zuco 103 wordt de grootste aandacht besteed. ArtiestBoeken.nl aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid hiervan, danwel voor direct of indirect geleden schade ten gevolge van handelen of nalaten op basis van de functionaliteiten en/of informatie op deze pagina van Zuco 103. ArtiestBoeken.nl behoudt zich het recht voor de de functionaliteiten en de informatie van deze pagina over Zuco 103 te allen tijde aan te passen of anderszins te wijzigen of te verwijderen.